Go Back

Oldemorbrød - klassisk franskbrød

Et klassisk, lyst og let franskbrød.
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 35 minutter
hævetid 1 time 30 minutter
Samlet tid 2 timer 20 minutter
Ret Morgenmad, Snack, Tilbehør
Køkken bagværk
Antal 1 brød

Ingredienser
  

  • 25 gr gær
  • 3 dl mælk jeg bruger havre
  • 2 spsk sukker
  • 70 gr smør jeg bruger naturli smørbar
  • 1 tsk salt
  • 500 gr hvedemel Jeg foretrækker stenkværnet mel
  • 1 stk æg til pensling Brug kaffe eller plantebaseret fløde, hvis brødet skal være vegansk.

Sådan gør du
 

  • Lun mælken til det er lillefingervarmt.
  • Opløs gæren i mælken og tilsæt sukkeret.
  • Smelt smør uden at koge det. Sæt til side.
  • Tilsæt mel og salt og ælt dejen til den er smidig.
  • Tilsæt det smeltede, afkølede smør og ælt igen, til dejen ikke længere er fedtet.
  • Læg et låg på skålen og lad dejen hæve 1 time.
  • Tænd ovnen på 200 gr.
  • Slå luften ud af dejen og form et brød. Stram brødet godt op ved at flette bunden sammen, eller trække brødet hen ad køkkenbordet med to hænder.
  • Lad brødet hæve 30 minutter under et fugtigt klæde.
  • Pensl brødet med et sammenpisket æg (eller alternativ, se noter) og rids efterfølgende med en skarp kniv eller barberblad i tre striber på langs.
  • Bag brødet i ca. 30-40 minutter i på nederste rille i ovnen, til brødet er helt gyldent og færdigbagt. Lad brødet køle af, før du skærer i det.

Noter

Brødet kan laves på flere måder, med den mælk og smør du har i huset. Ønsker du at brødet skal være plantebaseret, så brug havredrik eller neutral soyadrik, smørbar og pensl brødet med soyafløde eller kold kaffe. Det bliver muligvis lidt mere mat, men smag og krumme er den samme.
Keyword bagværk, franskbrød, lyst brød, morgenmad