Sprøde morgenboller og en nem guide til hvordan du med få redskaber, kan tage dit bagværk til næste niveau!
Bollerne er luftige og sprøde, og relativt hurtige at bage. Er du selv bageentusiast eller uddannet bager, bliver du måske lidt forarget over at jeg har speedet processerne lidt op, i forhold til hviletider, hævning osv., men jeg savnede en opskrift jeg kunne lave samme dag som de skulle serveres – og som stadig var både luftige, saftige og sprøde. Og det lykkes! 🙌
Du kan lave den her opskrift uden bageredskaber, eller du kan bruge et par simple, men virkelig effektive redskaber. Jeg har skrevet mere om dette i opskriften, men her får du et par redskabet jeg ikke selv ville være foruden:
For det første, så er en dejskære nærmest uundværlig, hvis du arbejder meget med brød. Jeg bruger den til at hakke dejen ud, flytte boller fra bordet til bagepapir og faktisk også til at skrabe dej af bordet før jeg gør rent. Sådan en dejskærer fåes med håndtag i træ eller plast, så vælg efter præference. Jeg har en med plast, så den nemt kan komme i opvaskeren. ReklameHer er et link til en dejskære i træ til 89 kr. og en i plast til 95 kr.
Derudover vil jeg anbefale et bagestål. Hvorfor? Fordi det giver de dejligste brød, boller og ikke mindst pizzaer. Jeg bruger mit uanset hvad jeg bager, bortset fra blødt bagværk som teboller. Det fede ved bagestål er, at de ikke koster alverden men gør en kæmpe forskel for dit bagværk. ReklameDet bagestål jeg har koster 470 kr og du finder det her.
Det sidste er en hvis du køber et bagestål, så skal du bruge en spade så du kan overføre dit brød til ovnen. Reklame Sådan en finder du lige her til 99 kr.
Og nu til opskriften på sprøde morgenboller, som du finder herunder:
525grTipo 00 melJeg bruger Bornholms Valsemølles tipo 00
Sådan gør du
Start med at røre vand og gær sammen, og tilsæt så mel og salt. Jeg bruger hånden og niver og drejer dejen, for at være sikker på, at al melen er hydreret og mixet godt ind.
Lad nu dejen hvile 15 minutter.
Stræk dejen op og over sig selv, hele vejen rundt. Hvil 15 minutter igen.
Gentag trinet over igen, hvil 15 minutter.
Gentag igen, eller tag hele dejen op og fold under sig selv – et såkaldt coil fold.
Lad dejen hæve et lunt sted i 1 time. Tænd samtidig ovnen på 260 grader med 2 bageplader i oven (en i midten og en helt nederst) og gerne et bagestål i på den øverste plade, så det kan varme helt igennem. Har du ikke et bagestål, kan du med fordel vende bagepladen på hovedet, så kanterne vender nedad. Læs mine noter om bageudstyr jeg ikke ville undvære, og hvorfor, i teksten.
Efter hævetiden drysser du godt med mel på bordpladen og vender dejen ud herpå. Lad selv dejen kravle ud af skålen, så du ikke får slået luften ud af den.
Hak ca. halvdelen af dejen i 7-8 boller. Brug en våd dejskærer eller stor kniv. Gør også din frie hånd våd, så dejen ikke klistrer fast. Begynder det at klistrer, så vask dej af dit redskab og din hånd, og gør det vådt på ny inden du fortsætter.
Overfør bollerne til et stykke bagepapir med melsiden opad.
Hæld vand i den nederste bageplade, og sæt første hold boller i ovnen. Skru ned på 230 grader og bag i 8 minutter, uden at åbne ovnen.
Efter de 8 minutter tager du forsigtigt den nederste plade (med vand) ud, lukker alt damp ud og skuer på på 260 grader igen. Bag bollerne til de er gyldne, ca. 8-10 minutter.
Sæt nu den nederste plade ind igen og gentag med den resten af dejen.
Noter
Nøglen til at bage godt brød er godt mel, lidt teknik og så udstyr! Det behøver ikke være dyrt og besværligt, men jeg vil virkelig anbefale et bagestål, som både er til en rimelig pris og virkelig giver et sprødere, bedre bagværk.. Dertil en spade, så du nemmere kan overføre det du bager til pladen, og en dejskærer. Se teksten over opskriftsboksen, hvor jeg deler hvilke jeg selv bruger.
For at give dig de bedste oplevelser bruger vi teknologier som cookies til at gemme og/eller få adgang til enhedsoplysninger. Hvis du giver dit samtykke til disse teknologier, kan vi behandle data som f.eks. browsingadfærd eller unikke ID'er på dette websted. Hvis du ikke giver dit samtykke eller trækker dit samtykke tilbage, kan det have en negativ indvirkning på visse funktioner og egenskaber.
Funktionsdygtig
Altid aktiv
Den tekniske lagring eller adgang er strengt nødvendig med det legitime formål at muliggøre brugen af en specifik tjeneste, som abonnenten eller brugeren udtrykkeligt har anmodet om, eller udelukkende med det formål at overføre en kommunikation via et elektronisk kommunikationsnet.
Præferencer
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for det legitime formål at lagre præferencer, som abonnenten eller brugeren ikke har anmodet om.
Statistikker
Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til statistiske formål.Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til anonyme statistiske formål. Uden en stævning, frivillig overholdelse fra din internetudbyders side eller yderligere optegnelser fra en tredjepart kan oplysninger, der er gemt eller hentet til dette formål alene, normalt ikke bruges til at identificere dig.
Marketing
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for at oprette brugerprofiler med henblik på at sende reklamer eller for at spore brugeren på et websted eller på tværs af flere websteder med henblik på lignende markedsføringsformål.